Gillian Baird terapeutka z Kliniki Chirurgii Estetycznej „La Belle Forme”, jednej z wiodących klinik w Glasgow w Wielkiej Brytanii, opowiada o zabiegu CRISTAL.
Zabieg Cristal jest bardzo popularny w „La Belle Forme”. Wykonuje się go pacjentom, którzy przychodzą na zabieg liposukcji, ale mają niewielkie, miejscowe nagromadzenie tkanki tłuszczowej. Są oni zawsze bardzo zadowoleni i uwielbiają uzyskane rezultaty.
Kriolipoliza Cristal jest nieinwazyjnym zabiegiem, w którym do zamrożenia komórek tłuszczowych, wykorzystuje się temperatury od -5 do -9 stopni Celcjusza. Komórki tłuszczowe ulegają wówczas śmierci komórkowej i ciało usuwa je naturalnymi drogami, poprzez drenaż limfatyczny. Dzięki temu, osiąga się bardziej szczupłą sylwetkę, bez konieczności stosowania zabiegu chirurgicznego, ani żadnej rekonwalescencji.
Zabieg nie zmniejsza wagi ciała, ale jest idealny do modelowania sylwetki. Średnio uzyskuje się od 2cm do 4cm redukcji obwodu, w jednym zabiegu. Efekty zawsze są widoczne w rozmiarze ubrania.
Gdy pacjent przychodzi do kliniki, pierwszą rzeczą jest konsultacja w trakcie której sprawdza się, czy pacjent nadaje się do zabiegu. Testuje się, czy w obszarze jest dość tkanki tłuszczowej do wykonania kriolipolizy, omawia plan i ilość zabiegów potrzebnych do uzyskania oczekiwanych efektów. Po ułożeniu pacjenta na leżance, przygotowaniu skóry i nałożeniu membrany żelowej, na obszar zabiegu nakłada się aplikator. Aplikator mocno wsysa fałd skóry wraz z tkanka tłuszczową i rozpoczyna się schładzanie. Zabieg trwa godzinę. Po zakończeniu zdejmuje się aplikator i rozmasowuje obszar zabiegu, pomagając w przywróceniu krążenia.
Kriolipoliza Cristal nie jest zabiegiem bolesnym. Jedynym dyskomfortem jest początkowe mocne zassanie i szybkie schładzanie, które odczuwa się przez początkowe kilka minut.
Kriolipoliza nie wymaga rekonwalescencji, jest bardzo bezpieczna i po zabiegu zawsze zachęca się pacjentów do powrotu do normalnej aktywności.
Ostateczne efekty zabiegu Cristal pojawiają się po 7 do 12 tygodniach.
Zapraszamy do oglądania.